Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Savonlinna'

Turvapaikanhakijatilanne on vakiintunut Itä-Suomessa | Poliisiuutinen 4.2.2016

Alaikäinen Maahanmuuttaja Häiriköinti Pahoinpitely

Itä-Suomen alueelle sijoitettujen turvapaikanhakijoiden lukumäärä on vakiintunut noin 2 300:n, eikä alueelle ole viime aikoina sijoitettu uusia TP -hakijoita. Itä-Suomen alueella TP -hakijat on sijoitettu 21 majoituspaikkaan, joista noin puolet on vastaanottokeskuksia ja toinen puoli alaikäisten majoitusyksiköitä, alueella on vielä yksi toiminnassa oleva hätämajoituspaikka. Itä-Suomen alueen ulkorajalla on niin ikään ollut rauhallista, eikä Venäjän puolelta ole Itä-Suomeen tullut kuin yksittäisiä turvapaikanhakijoita.

Poliisi perusti syksyllä kolme tutkintaryhmää hoitamaan maakunnallisesti turvapaikanhakijoille turvapaikkakuulusteluja ja myöhemmin loppuvuodesta perustettiin vielä yksi ryhmä hoitamaan Savonlinnaan sijoitettujen turvapaikanhakijoiden kuulusteluja.
Tämän päivän tilanne on Itä-Suomessa, että turvapaikanhakijoista 140 on enää kuulustelematta ja nämä kuulustelut saadaan tehtyä kuluvan helmikuun aikana.

Itä-Suomen alueelta on vapaaehtoisesti poistunut 50 - 100 turvapaikanhakijaa takaisin lähtömaihin. Tarkkoja alueellisia lukuja näistä vapaaehtoisesti palanneista ei tällä hetkellä ole mahdollista saada.

Turvapaikanhakijoiden majoitusyksiköissä on ollut pääosin rauhallista, joitakin häiriötapauksia lukuun ottamatta. Poliisi käy säännöllisesti vierailulla majoituspaikoissa sekä partio päivittäin majoituspaikkojen läheisyydessä. Poliisi on saanut valmiiksi valtakunnallisesti majoituspaikkoihin jaettavan tietopaketin eri kielillä, jossa tietoa annetaan mm. poliisin tehtävistä ja valtuuksista Suomessa, ohjeita rikosilmoituksen tekoon sekä kerrotaan oikeuksista ja velvollisuuksista, joita maassa oleskelevalla on. Aineisto löytyy myös internetistä osoitteesta www.poliisi.fi/tietoaturvapaikanhakijoille

Vuoden 2016 aikana tehdyissä rikosilmoituksissa kuudessa epäillään turvapaikanhakijan syyllistyneen rikokseen ja näissä kaikissa tapauksissa yhtä lukuun ottamatta on ollut kyse turvapaikanhakijoiden keskinäisistä välien selvittelystä. Rikosnimikkeinä näissä tutkittavissa rikoksissa on pahoinpitely, lievä pahoinpitely sekä laiton uhkaus. Yhtä tapauksista tutkitaan rikosnimikkeellä; järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen.

Lähde: Poliisin tiedote