Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Helsinki'

Poliisi varoittaa verkkopankkitunnusten kalastelusivusta - tehty rikosilmoitussivun näköiseksi | Poliisiuutinen 5.2.2016

Huijaus

Helsingin poliisille on tullut ilmoituksia nettisivustosta, jonka kautta yritetään huijata uhrilta verkkopankkitunnukset. Huijauksessa uhrille on lähetetty esimerkiksi tekstiviesti ja lähettäjäksi on merkitty poliisi.

Viestissä kerrotaan jonkun yrittäneen nostaa uhrin nimissä lainaa ja kehotetaan tekemään rikosilmoitus osoitteessa rikosilmoitusverkossa.info. Oheinen sivu on kuitenkin huijaus, jonka avulla yritetään kaapata uhrin verkkopankkitunnukset, kun uhria pyydetään kirjautumaan verkkopankkitunnuksilla sisään järjestelmään.

Sivusto ei ole tällä hetkellä käytössä, mutta on täysin mahdollista, että huijari yrittää samaa huijausta taas vastaisuudessa. Kyseisen sivun ja mahdolliset muut huijaukset erottaa aidoista seuraavasti:

  • Huijaussivuilta ei löydy nettisivun osoiteriviltä salatun yhteyden tunnusta https. Tämän https-protokollan tulisi kuitenkin löytyä, mikäli sivusto olisi aito.
  • Aidolle rikosilmoituksen kirjaamissivulle kannattaa mennä aina poliisin virallisten nettisivujen kautta osoitteessa www.poliisi.fi. Aito sivusto rikosilmoituksen tekemiseen näyttää seuraavalta: https://tunnistus.suomi.fi/VETUMASSO/app?op=SET_SO&SO=6.

Poliisi muistuttaa, ettei verkkopankkitunnuksia kannata koskaan antaa epäilyttäville toimijoille, tai laittaa niitä epäilyttäville nettisivuille. Selaimen osoiteriviltä kannattaa myös aina tarkistaa, että siinä on alussa https, mikäli nettisivuille täytyy kirjautua verkkopankkitunnuksilla tai hoitaa maksuliikennettä.

Myös Viestintävirasto on tiedottanut aiheesta. Viestintäviraston tiedote löytyy nettisivulta https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2016/02/ttn201602032343.html.

Lähde: Poliisin tiedote