Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Askola'

Viikon kolumni: Harmaan talouden ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa Itä-Uudellamaalla | Poliisiuutinen 5.2.2016

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kolumni 5.2.2016

Harmaan talouden ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen erityistutkintasektori vastaa talousrikosten, järjestäytyneen rikollisuuden ja IT-rikosten tutkinnasta ja torjunnasta sekä vaativasta teknisestä rikostutkinnasta.

Harmaan talouden torjunnan osalta vuosi 2015 oli menestyksellinen ja jopa ennätyksellinen useallakin mittarilla. Talousrikosjuttuja toimitettiin syyttäjälle syyteharkintaan 215, kun aiempina vuosina on liikuttu alle 200 lukemissa. Talousrikoksia myös kirjattiin poliisilaitokseen sisään huomattavasti aiempaa enemmän. Nousua selittää yhteiskunnassa vallitseva taloustilanne, ja se, että ympäristörikoksia tulee ilmi merkittävästi enemmän kuin aiemmin.

Viimeisin ilmoitus paraikaa tutkinnassa olevasta ympäristörikosjutusta tehtiin poliisille loppusyksystä. Mieskaksikko tyhjensi Mäntsälässä jäteöljyä tynnyreittäin läheisen joen suuntaan kulkeutuvaan ojaan. Oja tuhoutui ja tapahtumapaikalla on tehty pilaantuneen maan kaivaustyötä. Poliisin esitutkintaa edisti tapahtumapaikan lähistöllä ollut valvontakamera, johon rikollinen toiminta tallentui.

Poliisihallitus on määrittänyt, että poliisilaitoksen talousrikostutkijamäärä on neljäkymmentäviisi. Tutkijamäärällä on saatu runsaasti päätökseen vuosia tutkintajonossa olleita talousrikoksia. Toisaalta kyseinen tutkijamäärä tarkoittaa poliisilaitoksen sisällä resurssien tasapainoilua perusrikostutkinnan ja talousrikostutkinnan välillä. On helppo ennustaa, että vuosi 2016 tulee olemaan talousrikostutkinnassa työn täyttämä ja kiireinen.

Järjestäytynyt rikollisuus näyttäytyi poliisilaitoksessa vuonna 2015 törkeänä huumausainerikollisuutena. Suurin huumausainerikosjuttu alkoi Vantaan Kuusijärven ulkoilualueella loppukeväästä, kun ulkoilija löysi maastosta huumekätkön. Huumausainerikostutkijoiden saavuttua paikalle, löysivät he useista lähekkäin olleista kätköistä yhteensä 11 kiloa amfetamiinia. Koko kesän jatkuneessa esitutkinnassa juttuun saatiin kytkettyä kahdeksan henkilöä, joista suurin osa oli virolaisia.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi heille yhteensä yli 30 vuotta ehdotonta vankeutta. Kuusijärvi ei jäänyt ainoaksi isoksi amfetamiinitakavarikoksi, vaan useamman kilon takavarikoita tehtiin vuoden mittaan ympäri poliisilaitoksen aluetta. Alkanut vuosi on osoittanut, että ilmiö tulee jatkumaan, sillä poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkijat ovat tehneet tammikuussa useamman kilon amfetamiinitakavarikon.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella vaikuttaa useita rikostorjunnan kannalta vakavasti otettavia niin sanottuja liivijengejä. Niistä Bandidos MC:llä on kerhotilat Hyvinkäällä, Bad Machine MC:llä Askolassa ja United Brotherhoodilla Tuusulassa. Poliisin rikostorjunnan kannalta merkittäviä asioita ovat ryhmien varainhankinta, ryhmien aseellinen varustautuminen, ryhmien sisäinen kurinpito ja ryhmien maineen ylläpito, joka ilmenee muun muassa tunnusten käyttämisenä pelon ilmapiirin lietsomiseksi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on tehnyt johdonmukaisesti järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa ja heikentämistä kuluvan vuosikymmenen ajan. Järjestäytyneen rikollisuuden voimakas esille nousu poliisilaitoksen toiminta-alueella johti paikallisen torjuntastrategian laatimiseen sekä erilaisten toimintamallien kehittämiseen valvonnassa ja rikostutkinnassa. Tätäkin työtä jatketaan tiiviisti myös vuonna 2016.

Timo Nyyssönen
Rikosylikomisario
Erityistutkintasektorin johtaja

Lähde: Poliisin tiedote