Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Urjala'

Hämeen poliisi jatkaa tammelalaismiehen murhan esitutkintaa | Poliisiuutinen 5.2.2016

Henkirikos

Hämeen poliisi on jatkanut viime juhannuksen aikaan tapahtuneeksi epäillyn, 1964 syntyneen tammelalaismiehen murhan esitutkintaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on poliisin esityksestä vanginnut 22.1.2016 Tammelassa asuneen, 1969 syntyneen naisen todennäköisin syin murhasta epäiltynä. Asianomistaja ja epäilty olivat aviopari.

Vangitsemisoikeudenkäynti on pidetty yleisön läsnä olematta, ja oikeudenkäyntiasiakirjat on määrätty salassa pidettäviksi ratkaisun lopputulosta lukuun ottamatta. Tästä sekä esitutkinnan keskeneräisyydestä johtuen poliisi ei voi paljastaa kaikkia yksityiskohtia epäillyn teon tutkinnasta.

Tutkinta on edennyt kymmenien todistajien kuulemisella. Lisäksi epäiltyä on kuultu useita kertoja. Hän ei ole myöntänyt tehneensä epäiltyä rikosta. Poliisi ei voi tässä vaiheessa valottaa, mitä epäilty on kertonut asiasta. Asiassa on tehty myös muita esitutkintatoimenpiteitä.

Epäillyn murhan tekopaikaksi on täsmentynyt Urjalan seudulla sijaitseva uhrin ja epäillyn yhteinen loma-asunto, vaikka kuolema ei ole tapahtunut siellä. Uhri ja epäilty ovat yhdessä ajaneet Urjalasta Tammelaan kotiosoitteeseensa, josta asianomistaja on viety ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Hän kuoli muutama päivä sairaalaan tulonsa jälkeen.

Kuoleman on aiheuttanut myrkytys. Myrkytykseen on johtanut suuri määrä metanolia elimistössä.

Kuolemansyyntutkinta tuli Hämeen poliisin suoritettavaksi, koska kuolema tapahtui Hämeenlinnassa. Poliisi määräsi heti kuoleman jälkeen tehtäväksi oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen.

Heti tapahtuman jälkeen poliisi oli yhteydessä tapahtumien selvittämiseksi myöhemmin epäillyksi paljastuneeseen ja vangittuun naiseen. Tässä vaiheessa rikosta ei vielä epäilty.

Poliisille tuli loppukesästä joitakin yhteydenottoja siitä, että miehen kuolemaan liittyisi mahdollisesti epäselvyyksiä. Poliisi on suorittanut kuolemansyyntutkinnan aikana muun muassa joitakin puhutuksia asian selvittämiseksi. Kuolemansyyntutkinnan aikana ja varsinkin yhteydenottojen jälkeen poliisi on selvittänyt esitutkintaedellytyksiä eli sitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Poliisi on aloittanut murharikoksen esitutkinnan joulukuun alkupuolella oikeuslääkärin lausunnon sekä muiden sellaisten seikkojen ilmitulon jälkeen, jotka aiheuttivat syytä epäillä -kynnyksen ylittymisen.

Poliisi jatkaa esitutkintaa edelleen. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, kuinka kauan tutkinta kestää. Syytteen nostamisen määräpäivä on 9.5.2016.

Epäilty ei ole tässä vaiheessa vaatinut vangitsemisasiansa uudelleenkäsittelyä. Hänellä olisi siihen pakkokeinolain mukaan oikeus kahden viikon kuluttua asian edellisestä käsittelystä.

Poliisilla ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä perheen koirien joutuneen myrkytetyiksi, vaikka mediassa on tällaisia epäilyksiä esiintynyt.

Poliisille voi edelleen ilmoittaa tapahtumaan liittyvistä tiedoista tai vihjeistä sähköpostitse osoitteisiin vihjeet.hame@poliisi.fi tai pitkakestoinentutkinta.kh.hame@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295 437 551.

Asiasta annetaan seuraava tiedote 12.2.2016, ellei sitä tutkinnallisista syistä ole tarvetta aikaistaa.

Lähde: Poliisin tiedote