Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Helsinki'

Yhä useampi rattijuoppo ja huumausaineiden käyttörikoksesta epäilty jäi viime vuonna poliisin haaviin Helsingissä | Poliisiuutinen 30.1.2018

Huijaus Huumausainerikos Rattijuopumus Valvonta

Poliisi julkaisee tänään paikallisesti ja valtakunnallisesti viimevuotiset toiminnalliset tilastot. Helsingin osalta näkyvin muutos on tapahtunut petosrikosten, liikennerikosten ja huumausainerikosten osalta.


Yhä useampi rattijuopumuksesta epäilty jäi kiinni Helsingin liikenteessä

Helsingin liikenteessä jäi viime vuonna aiempaa enemmän kiinni epäiltyjä rattijuoppoja (+13 %).

- Rattijuopumukset ovat puhtaimmillaan valvontarikollisuutta. Toisin sanoen kiinni jääneiden rattijuoppojen määrä on täysin suhteessa siihen, kuinka paljon liikennevirtoja pystytään valvomaan ja kuinka hyvin poliisi onnistuu valvonnassa. Viime vuonna liikennevalvonta onnistui hyvin. Resursseihin tehdyn lisäpanostuksen ohella valvontaa tehostettiin kohdentamalla sitä niihin aikoihin ja paikkoihin, joissa rattijuoppoja eniten liikkuu, kertoo liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

- Jokainen kiinni saatu rattijuoppo on liikenteestä poistettu riski, Lehtinen painottaa.

Myös liikennerikkomuksia kirjattiin viime vuonna selvästi edellisvuotta enemmän (+41 %).

- Automaattivalvonnan kattavuutta on pystytty parantamaan ja tehostamaan alueellisesti. Sekä kameratolppia että liikkuvaa kameravalvontaa on lisätty. Kameravalvonta-autojen määrä on sama, mutta niiden käyttöastetta on pystytty nostamaan. Automaattisessa valvonnassa on puututtu rikkeisiin kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2015. Vuoteen 2016 kasvua on reilut 10 000 tapausta, Lehtinen kertoo.


Myös huumausainerikoksia kirjattiin Helsingissä aiempaa enemmän

Helsingissä kirjattiin viime vuonna lähes kymmenen prosenttia enemmän huumausainerikoksia kuin edellisvuonna. Lukua nostavat erityisesti törkeät huumausainerikokset, joita Helsingin poliisi paljasti viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

- Huumausainerikosten määrä on ollut lievässä nousussa jo useita vuosia peräjälkeen. Kuten myös liikennerikokset, huumausainerikokset ovat sellaisia, joita poliisi pystyy paljastamaan aina resurssien mukaan. Aina kun huumausainerikosten tutkintaan ja paljastamiseen pystytään resursoimaan väkeä, tulee tulosta, sanoo rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

- Toisaalta kun vuotta katsoo taaksepäin, lukuun vaikuttaa myös se, että huumerikostutkinnan henkilöstö on ollut motivoinutta ja paljastanut rikoksia tehokkaasti. Viime vuonna poliisi paljasti Helsingissä esimerkiksi kymmenen huumausaineiden maahantuontiorganisaatiota, Nikonen kertoo.


Petosrikokset vähenivät selvästi toissa vuoteen verrattuna

Petosrikosten määrä väheni viime vuonna lähes neljännekselle edellisvuoteen verrattuna. Suurin osa petoksista on nykyään erilaisia netissä tapahtuvia myynti- ja ostopetoksia. Yksi iso, erillinen kategoria ovat myös erilaiset valtioon tukiin liittyvät petokset.

- Petosrikosten vähenemiseen on muutama syy. Ihmiset tiedostavat nykyään paremmin mahdollisuuden joutua huijatuksi netissä, koska asiasta on tiedotettu ja puhuttu niin paljon viime aikoina julkisuudessa. Toisaalta petosrikollisuus on osoittautunut monilta osin yksittäisten toimijoiden massarikoksiksi, ja poliisi on saanut näitä toimijoita kiinni, kertoo petosrikosten tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Tuoreista tilastoista käy ilmi myös se, että rikosten tutkinta-ajat ovat pidentyneet. Rikosten tutkinta-ajan pidentymiseen voi vaikuttaa moni seikka. Vaativat isot tutkintakokonaisuudet vievät aikaa ja se näkyy myös tilastoissa. Pimeiden rikosten sarjoittaminen ja selvittäminen vie myös enemmän aikaa kuin juttujen rajoittaminen ja keskeyttäminen.

Tutkinta-aikoihin on heijastunut myös nettirikosilmoitusten kirjaamisessa viime kesänä syntynyt juttusuma, jolloin nettirikosilmoituksia ei ehditty kirjata sisään tulevaa tahtia. Juttusumaa purettiin tutkinnan henkilöstöstä kootun, niin sanotun remonttiryhmän voimin. Tutkijat auttoivat oman toimensa ohella toisiaan, jotta netti-ilmoitusten kirjaamisessa sekä massarikostutkinnassa ollutta juttusumaa saatiin purettua. Tällä hetkellä netti-ilmoitusten kirjaamisessa on tilanne niin hyvä, että ilmoitukset kirjataan lähes reaaliaikaisesti.

Viime vuonna myös kaksi rikostutkintaa tekevää yksikköä yhdistyi yhdeksi Rikostutkintayksiköksi.

- Organisaatiomuutoksessa eri toiminnot hakevat aina aluksi paikkaansa ja sekin voi näkyä osin loppuvuoden tilastoissa. Toisaalta mitä tulee esimerkiksi petosrikoksiin, on niitä alettu sarjoittaa aiempaa ammattitaitoisemmin, ja myös tulosta on tullut aiempaa paremmin. Jos jokin juttu on aiemmin rajoitettu, on siihen uusin keinoin pyritty panostamaan ja ratkaisemaan juttu. Kuten luvuista näkyy, juttuja on saatu ratkaistua ja aktiivisia massatekijöitä saatu kiinni. Kun juttuihin kunnolla panostetaan, näkyy se myös pidentyneinä tutkinta-aikoina, Kortelainen mainitsee.


Tilastot Helsingin osalta:

Helsingin poliisilaitoksen toiminnalliset tilastot vuodelta 2017pdf, 267,9 kB

Ulkomaalaisten osuus rikollisuudessa_Helsinki_2017pdf, 280,8 kB

Lähde: Poliisin tiedote