Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Oulu'

Laaja valepoliisirikossarja syyteharkintaan | Poliisiuutinen 12.4.2018

Huijaus

Oulun poliisilaitos ja Länsi-Uusimaan poliisilaitos ovat yhteistyössä tutkineet laajaa rikossarjaa, jossa valepoliiseina esiintyneet henkilöt ovat saaneet huijattua iäkkäiltä ihmisiltä verkkopankkitunnukset, jonka jälkeen tileillä olleet rahat on siirretty muille tileille ja nostettu käteisenä. Osa rahoista on saatu takaisin, mutta suuri osa rikoshyödystä on kulutettu. Mukana on myös tapaus, jossa asianomistajalta on noudettu kotoa hänen pankkikorttinsa, mutta kortti ehdittiin sulkea ennen kuin sitä ehdittiin käyttää. Tutkinnassa on ollut apuna myös muita poliisilaitoksia ja Keskusrikospoliisi.

Rikosilmoituksia sarjassa on yhteensä kolmekymmentä, tutkittavia rikosnimikkeitä ovat törkeä petos, petos, petoksen yritys, maksuvälinepetoksen valmistelu ja virkavallan anastus. Rikossarjassa on useita epäiltyjä henkilöitä eri puolilta Suomea, kaksi epäiltyä on edelleen vangittuina ja seitsemän henkilöä on ollut tutkintavankeudessa.

Vastaavia laajoja valepoliisisarjoja on tutkinnassa muissakin poliisilaitoksissa. Poliisi haluaa edelleen muistuttaa, ettei verkkopankkitunnuksia, pankkikortteja tai mitään tunnuslukuja tule koskaan luovuttaa kenellekään eikä viranomainen niitä koskaan kysele. Myös pankki- ja luottokortit sekä niiden tunnusluvut tulee säilyttää erillään.

Oulun poliisilaitoksen rikosilmoituksetjpg, 296,5 kB

Lähde: Poliisin tiedote