Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Helsinki'

Viikin palanutta gorillaveistosta koskeva esitutkinta on valmistunut – asianomistajat ovat esittäneet noin 85 000 euron vahingonkorvausvaatimukset | Poliisiuutinen 18.4.2018

Mies

Poliisi tiedotti keskiviikkona 10.1.2018, että Helsingin yliopiston Viikin kampuskirjaston edustalla ollut Kaikki on mahdollista -veistos oli palanut maan tasalle. Gorillaa esittänyt veistos oli rakennettu autonrenkaista.

Poliisi julkaisi seuraavana päivänä videon, jolla näkyi, kuinka rikoksesta epäilty mies kävelee veistoksen ohi, palaa takaisin ja vain sekunteja myöhemmin veistos syttyy palamaan. Rikoksesta epäilty tunnistettiin yleisöltä tulleiden vihjetietojen ja poliisin omien tutkintatoimien avulla.

Poliisi otti miehen kiinni torstaina 1.2.2018. Epäily miehen osallisuudesta vahvistui poliisin löytäessä aiheesta tietoteknisiä todisteita. Mies vangittiin todennäköisin syin törkeästä vahingonteosta epäiltynä sunnuntaina 4.2.2018. Mies on vapautettu tutkintavankeudesta odottamaan asian käräjäoikeuskäsittelyä.

Poliisi on nyt saanut valmiiksi tapausta koskevan esitutkinnan, ja asia siirtyy syyttäjälle. Rikoksesta epäilty ei ole myöntänyt poliisille tekoa, eikä teon tarkka motiivi ole selvinnyt.

– Esitutkinnan aikana selvisi, että mies on tehnyt sosiaalisessa mediassa useita tulta, polttamista, tuhoamista tai yhteiskunnan rakenteisiin kohdistuvia antipatioita ilmentäviä julkaisuja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Kaikki on mahdollista -veistoksen omistanut Kansallisgalleria on esittänyt 60 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Veistos sijaitsi noin seitsemän metrin etäisyydellä kampuskirjastosta, ja kirjaston lasiset ikkunat vaurioituivat palon seurauksena. Helsingin yliopisto on esittänyt tästä johtuen noin 25 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen, Hietala jatkaa.

Kuva palaneesta veistoksestajpg, 2,8 MB

Lähde: Poliisin tiedote