Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Vantaa'

Nasujaisista seurasi rikosilmoituksia Vantaalla | Poliisiuutinen 21.9.2018

Alaikäinen Pahoinpitely

Lukioiden aloitukseen liittyviä nasujaisia/nahkiaisia on järjestetty tänä syksynä Vantaalla useana peräkkäisenä perjantaina. Olemme jo vuosien ajan tiedottaneet etukäteen poliisin tietoon tulleista nasujaisista ja niiden mukana tulevista mahdollisista lieveilmiöistä ja vaaroista. Nasujaisilla ei ole mitään virallista järjestäjää, vaan oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat ne itse kouluajan ulkopuolella. Itä-Uudenmaan poliisi tekee jatkuvaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa, jotta tulossa oleviin tapahtumiin pystyttäisiin reagoimaan ajoissa eli lisäämään poliisipartioita kyseiselle alueelle. Tieto nasujaisten ajasta ja paikasta tavoittaa poliisin yleensä parhaiten lukioiden ja nuorisopalveluiden kautta, mutta ei aina - välillä tapahtumat tulevat yllätyksenä kaikille toimijoille.

Perinteisesti nasujaiset järjestetään alkuillasta yleisellä paikalla, kuten esimerkiksi Heurekan rannassa Tikkurilassa tai Jokiuoman puistossa Martinlaaksossa. Oppilaiden järjestämiin nasujaisiin ei yleensä ole poliisin tarvinnut puuttua, mutta niistä on usein jäänyt jäljelle roskainen ympäristö.

Mikä nasujaisissa sitten viranomaisia huolettaa? Ongelmana eivät ole itse nasujaiset, vaan niiden jatkot. Nasujaisten jatkoja seuraamaan tulee myös koulujen ulkopuolisia henkilöitä, joista osan tarkoituksena on aiheuttaa eripuraa ja häiriöitä juhlijoiden keskuudessa. Tilanteet ovat johtaneet tappeluihin, joista on kirjattu poliisille rikosilmoituksia. Juhlimiseen liittyy olennaisesti se, että alaikäiset käyttävät päihteitä, jolloin heistä tulee helppoja rikoksen uhreja. Juhlapaikoilta on kirjattu tänäkin syksynä rikosilmoituksia varkauksista ja ryöstöistä pahoinpitelyiden lisäksi.

Olemme saaneet muun muassa Jokiuoman puiston ympäristön asukkailta tiukkaa palautetta nasujaisten jatkojen aiheuttamasta häiriöstä. Niin Jokiuoman puistossa kuin Heurekan rannassa ovat täysin sivulliset henkilöt joutuneet väkivallan kohteiksi, kun heiltä on esimerkiksi pummattu tupakkaa ja sen jälkeen lyöty nyrkillä kasvoihin. Usein rikoksentekijät liikkuvat 5-8 henkilön porukassa, joka ottaa kohteekseen jonkun juhlijan. Tämän vuoden nasujaisista tehdyistä rikosilmoituksista nousee esille se, että rettelöitsijöiden on nähty kantavan mukanaan teräaseita. Poliisin mielestä ilmiö on vaarallinen: kun nuoret kantavat mukanaan teräaseita, ja jos niitä äkkipikaistuksissa käytetään, se voi johtaa peruuttamattomiin vammoihin.

Nasujaiset ovat suomalaisessa lukiossa vanha perinne eikä poliisilla ole mitään syytä puuttua niihin, niin kauan kuin edellä mainittuja tilanteita ei synny. Poliisi miettii jo nyt yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, miten nasujaisia voitaisiin jatkossa viettää Vantaalla turvallisemmin ja häiriöittä. Toivomme, että nuoret osallistuisivat aktiivisesti yhdessä nuorisotoimen kanssa ideointiin, miten nasujaisten turvallisuutta voitaisiin parantaa hauskanpidosta tinkimättä.

Lähde: Poliisin tiedote