Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Helsinki'

Rahoitus- ja nettipetoksissa sekä identiteettivarkauksissa selvä kasvu - poliisin vinkkejä rahoitus- ja nettipetosten ennalta ehkäisemiseksi | Poliisiuutinen 11.2.2016

Huijaus

Erilaiset rahoitus- ja nettipetokset ovat lisääntyneet viime aikoina merkittävästi. Helsingin poliisilaitoksella on tällä hetkellä tutkinnassa useita rahoitus- ja nettipetoksia, sekä identiteettivarkauksia.

Poliisi kehottaa kiinnittämään tarkasti huomiota siihen, minkälaisiin paikkoihin oman henkilötunnuksensa antaa. Yrittäjän kannattaa aina tarkistaa yhteistyökumppaneidensa taustoja ennen sopimusten tekoa. Myös oman sähköposti- ja paperipostiliikenteen kanssa kannattaa olla valpas. Epäilyttäviin viesteihin ei pidä vastata, ja jos paperipostia ei tulekaan normaaliin tapaan postiluukusta, kannattaa siihenkin reagoida. Mikäli postin tulemisessa on useamman päivän viive, kannattaa tällöin soittaa postiin, ja kysyä onko jakelu mahdollisesti keskeytetty tai onko mahdollisesti joku identiteettivaras tehnyt osoitteenmuutoksen omaan osoitteeseensa.

- Kun henkilötiedot päätyvät vääriin käsiin, niiden avulla voidaan esimerkiksi tilata tavaraa toisen nimissä tai jopa avata tili ja tehtailla luottopetoksia. Yksi nettipetoksen yleinen muoto on myös se, että kauppasivustoilla myydään olematonta tavaraa, Helsingin poliisin talousrikosyksikköä johtava rikostarkastaja Ismo Siltamäki toteaa.

- Sitten on näitä tapauksia, joissa yrityksen toimitusjohtajan nimissä on yritetty laittaa laskuja maksuun. Talousosastolle on lähetetty sähköposti, jonka lähettäjänä on aidosti toimitusjohtajalta vaikuttava osoite, mutta lopussa olikin .fi-päätteen sijaan muu pääte. Talousosastolla lasku meni läpi, mutta pankki varmisti maksun vielä toimitusjohtajalta ja tässä vaiheessa huijausyritys paljastui, Siltamäki kertoo.


Tiedä, mihin olet sitoutumassa

Yksi kuluttajien päänvaiva on niin sanotusti harmaalla alueella toimivat yritykset, joiden sopimusehdot eivät ole selkeästi nähtävillä.

- Tällaisia erilaisia yrittäjiä on paljon. Luvataan näytekappaleita, mutta samalla tulee vahingossa sitoutuneeksi kestotilaukseen vailla peruutusmahdollisuuksia. Kannattaa aina lukea hyvin tarkkaan ne pienellä präntätyt tekstit. Nämä eivät suoranaisesti ole poliisiasioita, mutta näissä liikutaan hyvin epämääräisellä alueella, Siltamäki varoittaa.

Kiteytettynä neuvona poliisi suosittelee tutustumaan aina huolellisesti sopimusehtoihin, lukemaan pienellä painetut tekstit, sekä olemaan huolellinen omien henkilötietojen ja tunnuslukujen kanssa ja valpas sähköposti- ja muun postiliikenteen kanssa.

- Aina kannattaa pitää mielessä se, ettei poliisi tai pankki kysele koskaan tunnuslukuja puhelimessa, sähköpostitse tai tekstiviestitse. Näissä tapauksissa pitäisi aina hälytyskellojen soida. Poliisille tulisi myös ilmoittaa, jos on joutunut jonkinlaisen huijauksen uhriksi, Siltamäki korostaa.


Erityisesti rahoituspetokset nousivat esiin

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö sai palautettua 4,5 miljoonaa euroa rikoshyötyä viime vuonna. Suurimpana yksittäisenä rikoksena esiin nousee tapaus, jossa ravintolaketjua epäillään törkeästä veropetoksesta ja sen osalta puhutaan yli 2 miljoonan euron summasta.

Muuten talousrikosyksikön osalta viime vuonna nousivat esiin erityisesti erilaiset rahoituspetokset.

- Rahoituspetokset ovat viime vuoden ilmiö ja erityisesti syksyllä ne nousivat vielä enemmän esiin.

Rahoituspetoksilla tarkoitetaan tapauksia, jossa rahoitusyhtiöille myydään perusteettomia laskusaatavia. Tai toisena vaihtoehtona on, että kaapataan yrityksen, henkilön tai molempien tiedot, joilla avataan tilejä ja haetaan luottoa, Siltamäki toteaa.

Siltamäen mukaan näiden tutkinnassa olleiden rahoituspetosten yhteisarvo kohoaa yli 4,5 miljoonaan euroon.

Lähde: Poliisin tiedote