Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Oulu'

Oulun poliisilla on tutkinnassa viisi alaikäiseen kohdistunutta törkeää seksuaalirikosta | Poliisiuutinen 18.12.2018

Maahanmuuttaja Alaikäinen Mies Raiskaus

Oulun poliisilaitos tutkii tällä hetkellä yhteensä viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta. Aiemmin poliisilaitos on tiedottanut yhdestä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Lisäksi on tiedotettu myös kahdesta Oulun Tuirassa tapahtuneesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, josta toisen epäillään olevan törkeä.

Oulussa epäillään tapahtuneen marraskuussa yksityisasunnossa myös törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, jossa uhrina on ollut 15-vuotias kantasuomalainen tyttö ja rikoksesta epäiltynä hieman yli 20-vuotias ulkomaalaistaustainen mies. Mies on vangittu maanantaina 17.12. todennäköisin syin epäiltynä näihin rikoksiin.

Lisäksi Oulun poliisilaitos tutkii lokakuussa tapahtunutta törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, jossa niin ikään ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen mainittuihin rikoksiin. Poliisi ei tiedota tästä asiasta enempää.

Osassa näitä rikoksia sosiaalisen median käyttämisellä on ollut roolinsa. Tällä hetkellä näihin rikoksiin on kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa. Vaikka puheena olevissa rikoksissa ei näyttäisi olevan liittymiä keskenään toisiinsa, on tämän kaltaisten rikosten viimeaikainen määrä sekä niiden samankaltaiset piirteet erittäin huolestuttava asia.

Saksasta tavoitettu rikoksesta epäilty mies on vangittu poissaolevana

Oulun poliisi julkaisi 11.12. kuvan yhdestä rikoksesta epäillystä miehestä ns. laajaan lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikosvyyhteen liittyen ja pyysi yleisöltä havaintoja. Samana päivänä saadun tiedon mukaan tämä henkilö oli Saksan poliisilla kiinniotettuna. Maiden viranomaisten välisestä tiedon katkoksesta johtuen henkilö oli kuitenkin ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen. Tämän henkilön on kuitenkin Oulun käräjäoikeus vanginnut poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Henkilöstä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Vihapuheita ja uhkaavaa käyttäytymistä ulkomaalaistaustaisia kohtaan

Oulun poliisin tietoon on saatettu eri tahoilta, että ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä. Näin on tapahtunut vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa.

On ymmärrettävää, että lapsiin kohdistuneet seksuaali- ja väkivaltarikokset herättävät voimakkaita tunteita ja ärtymystä. Poliisi kuitenkin korostaa, ettei kukaan Suomessa oleskeleva saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea oloansa uhatuksi. Vaikka viime päivinä olemme tiedottaneet useista samankaltaisista, törkeistä rikosepäilyistä, ei oikeutta saa missään tapauksessa ottaa omiin käsiin. Poliisi vetoaakin siihen, ettei se joudu selvittelemään ns. viharikoksina tehtyjä rikoksia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä kohtaan, vaan saa käyttää senkin ajan näiden törkeiden lapsiin kohdistuneiden rikosten tehokkaaseen tutkintaan.

Lähde: Poliisin tiedote