Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Helsinki'

Poliisijohtaja Tomi Vuori blogissaan: Tiedustelurekisteriä valvovat useat tahot | Poliisiuutinen 12.2.2016

Valvonta

Epäiltyjen rekisteri on poliisille erittäin tärkeä työkalu. Sen avulla on onnistuttu ennalta estämään ja selvittämään lukuisia vakavia rikoksia. Näin kirjoittaa Poliisihallituksen poliisijohtaja Tomi Vuori blogissaan.

– Julkisuudessa rekisteri on ehditty tuomita epäluotettavaksi ja siitä on levitelty täysin väärää tietoa. Tosiasia on kuitenkin se, että mikään toimivaltainen viranomainen ei ole todennut, että rekisterissä olisi laajoja puutteita. Valvonnan laiminlyöntiin liittyvässä rikosprosessissa syytteet on hylätty.

Rekisteriä ei valvo kukaan yksittäinen henkilö, vaan useat eri tahot. Poliisissa valvonta on kokonaisuus, johon kuuluvat muun muassa käyttöoikeuksien hallinta, esimiesvalvonta, laillisuusvalvonta, pistokokeet ja tarkastuspyynnöt.

Vuori korostaa blogissaan, että poliisin laillisuusvalvonta ei kuulu syyttäjälle.

– Syyttäjän tehtävänä on johtaa esitutkintaa silloin, kun poliisimiehen epäillään tehneen rikoksen sekä suorittaa asian syyteharkinta. Poliisihallinto ei vastaa toimistaan syyttäjälle. Tästä syystä eräät ulostulot julkisuudessa ovat olleet hämmentäviä.

Poliisihallituksen johdolla rekisteriin on tehty poikkeuksellisen laaja tarkastus, jonka yhteydessä noin kolme prosenttia syötöistä on otettu jatkotarkasteluun. Näistä noin kolmasosa on käsitelty ja tämä hetken arvion mukaan noin kaksi prosenttia kaikista noin 50 000 syötöstä tullaan poistamaan.

– Minun tietojeni mukaan yhteenkään viranomaisen rekisteriin ei ole tehty vastaavaa koko tietosisällön kattavaa tarkastusta. Menettely oli poikkeuksellinen ja poikkeuksellisen työläs, Vuori kirjoittaa blogissaan.

Lähde: Poliisin tiedote