Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Joensuu'

Poliisi on keskeyttänyt syyskuussa Joensuussa tapahtuneiksi epäiltyjen seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnan | Poliisiuutinen 1.2.2016

Maahanmuuttaja Varkaus Kadonnut henkilö Pahoinpitely

Poliisille ilmoitettiin, että 11-12.9.2015 kello 23 - 01 välisenä aikana Joensuussa Torikadun ja Yläsatamakadun risteyksen lähettyvillä oli joensuulaista naista pahoinpidelty kaatamalla hänet jalkakäytävälle ja lyömällä nyrkillä kasvoihin. Tekijöiksi nainen ilmoitti kolme tummaihoista miestä, jotka olivat puhuneet huonoa suomenkieltä. Miehellä, joka oli lyönyt naista, oli ollut vaalea takki tai paita. Kaksi muuta olivat pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Tekoa tutkitaan pahoinpitelynä.

Samana yönä poliisi sai ilmoituksen, että kontiolahtelainen nainen olisi raiskattu Joensuussa Rauhankadun hautausmaan lähettyvillä noin klo 3:30 aikaan. Asianomistaja kertoi poliisille, että tekijä oli ollut tummaihoinen ja rastatukkainen, iältään 20-40 vuotias. Mies oli ollut noin 170 senttimetriä pitkä ja hänellä oli ollut päällään valkoinen huppari ja tummat housut. Tekoa tutkitaan raiskauksena.

Maanantaiyönä 21.9.2015 hieman kello yhden jälkeen poliisille ilmoitettiin, että Joensuun Sirkkalassa junaradan viereisellä hiekkatiellä juukalaista naista oli lähestynyt kaksi ulkomaalaisen näköistä miestä, jotka olivat tarttuneet asianomistajasta kiinni ja raahanneet hänet tien viereiseen pusikkoon. Tekijät olivat säikähtäneet ilmeisesti lähistöllä pyöräilleitä henkilöitä ja poistuneet paikalta. Asianomistaja osasi kertoa tekijöiden tuntomerkeistä ainoastaan sen, että he olivat tummaihoisia ja pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Tekoa tutkitaan raiskauksen yrityksenä.

Poliisi on tehnyt näihin tapauksiin liittyen runsaasti tutkintatoimenpiteitä. Tapahtuma-aikaan poliisipartiot ovat tehneet lähietsintää poliisikoirien avulla ja tietoa on pyritty hankkimaan muun muassa Joensuun ravintoloiden järjestyksenvalvojilta ja kaupunkialueella olevista valvontakameratallenteista. Asianomistajien ilmoittamissa tapahtumapaikoissa on tehty myös teknistä ja taktista rikostutkintaa. Tiedotimme tapauksista silminnäkijähavaintojen saamiseksi ja saimmekin runsaasti vihjeitä. Valitettavasti mistään tapauksesta ei saatu sellaisia havaintoja, jotka olisivat merkittävästi auttaneet tapausten selvittämisessä. Lukuisat kuulustelutkaan eivät ole tuottaneet läpimurtoa tutkinnassa. Terveydenhuollon tekemistä tutkimuksista ja niistä saaduista tuloksistakaan ei ole saatu tutkintaa edistäviä tietoja.

Varsin mittavasta tutkinnasta huolimatta olemme siinä tilanteessa, että käytössämme olevat tutkintalinjat on katsottu loppuun asti ja koska merkittävää lisätietoa ei ole näillä näkymin saatavissa, joudumme keskeyttämään tapausten tutkinnan toistaiseksi.

Pyydämme silti edelleen havaintoja kaikista edellä mainituista teoista ja kannustamme ihmisiä ottamaan yhteyttä, mikäli teillä on tapauksiin liittyviä havaintoja ettekä ole aiemmin olleet yhteydessä poliisiin.

Lähde: Poliisin tiedote