Takaisin kuntakohtaiseen näkymään 'Espoo'

Poliisi ja Liikenneturva patistelevat heijastimia hyötykäyttöön | Poliisiuutinen 1.10.2019

Varkaus

Lounais-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva toteuttavat yhteistyössä kampanjan, jonka tarkoituksena on saada laatikoissa lojuvat heijastimet hyötykäyttöön. Ensimmäistä kertaa toteutettava Heijastinseinä-kampanja käynnistyy valtakunnallisena heijastinpäivänä 1. lokakuuta.

Kampanja toteutetaan Turussa kauppakeskus Hansassa, jonne on perustettu kahden viikon kampanja-ajaksi heijastinseinä.

Hansatorille, rullaportaiden ja infopisteen läheisyyteen sijoitettavan seinän ideana on, että kuka tahansa voi tuoda kotoa ylimääräiset, kaappeihin kerääntyneet hyväkuntoiset heijastimet, ripustaa ne seinälle ja siten lahjoittaa ne muiden käyttöön. Vastaavasti seinästä voi halutessaan napata minkä tahansa heijastimen mukaansa.

Niin poliisi, Liikenneturva kuin lukuisat muutkin tahot jakavat vuosittain huomattavat määrät heijastimia. Silti vain murto-osa niistä päätyy tielläliikkujien käyttöön.

– Seurantatilastojemme mukaan vain joka toinen lounaissuomalainen käyttää heijastinta. Se ei kuitenkaan johdu siitä, etteikö heijastimia olisi, ne vain helposti unohtuvat laatikoihin. Siellä niistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, sanoo Liikenneturvan Lounais-Suomen yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Tarpeellinen myös kaupungissa

Poliisi muistuttaa, että heijastin on todellinen hengenpelastaja.

– Heijastin on merkittävä turvallisuustekijä niin maaseudulla kuin kaupungissa. Yleinen harhaluulo on, että heijastinta tarvitaan vain haja-asutusalueen pimeillä teillä. Kuitenkin se on turvallisuuden kannalta yhtä tärkeä myös valaistuilla alueilla, muistuttaa vanhempi rikoskonstaapeli Riku Sukari.

Kampanjan myötä poliisi ja Liikenneturva haluavat muistuttaa ihmisiä heijastimen tärkeydestä ja lisätä niiden käyttöä. Lisäksi toiveena on, että Heijastinseinä-ideaa kopioitaisiin ja hyödynnettäisiin laajemminkin. Esimerkiksi koulut, omakotitalo- ja kyläyhdistykset sekä kaupat voivat perustaa omia heijastinseiniään ja siten omalta osaltaan edistää liikenneturvallisuutta alueellaan.

Heijastinseinä-kampanja Turussa kauppakeskus Hansassa 1.–15.10.

Lähde: Poliisin tiedote